Koronarokote osa kansainvälistä kilpailua osaavasta työvoimasta ja pääomasta

Työikäisen väestön turhautuessa useissa maissa rokotteiden saatavuuden hitauteen alkaa yhä useampi henkilö harkitsemaan rokotteen ottamista ulkomailla.

Kansainvälisesti on kehittymässä uusi rokotuskilpailun muoto, jossa osaavaa työvoimaa ja varakkaita sijoittajia houkutellaan matalan verorasituksen lisäksi myös koronarokotteilla.

Yhdysvalloissa esimerkiksi Floridassa rokotetta tarjotaan ilmaiseksi ja ehdoitta yli 65-vuotiaille. Tämä on mahdollistanut myös muualla maassa asuville amerikkalaisille ja varakkaille ulkomaisille rokotuksen ottamisen. Vastaavasti Venäjä ja Israel ovat tarjonneet rokotteita myös muille kuin oman maansa kansalaisille tai maassa pysyvästi asuville.

Arabiemiraattien liittoon kuuluva Dubai on lanseerannut uuden ”etätyöviisumin”, jonka haltija on oikeutettu matalan verorasituksen lisäksi koronarokotteeseen. Varsinaisesta lyhytkestoisesta rokoteturismista voidaan puhua Kuuban osalta, joka on ilmoittanut tuottavansa 100 miljoonaa annosta omaa vielä kehitysvaiheessa olevaa Soberana 2 rokotetta, joita se markkinoi aktiivisesti karibian rantojen ja mojito-drinkkien lisäksi houkutellakseen maahan turisteja.  

Nähtäväksi jää kuinka pitkäaikaiseksi ilmiöksi tämä uusi kansainvälisen liikkuvuuden ja terveysturismin trendi jää.

Jakaminen